Friday, January 4, 2013

Entri Basi - Balik Kampung (The Places)

Memula sampai kami naik tube pi Oxford Street. Jenjalan cuci mata..ye ke cuci mata..makan kacang sadur dengan gula sampai naik muak ada ler..punya lah tamak, i pi beli kacang satu papercup kecik tu sorang satu (£2/each). Konon takut tak cukup, yelah bajet best lah kunyah kacang pepanas dalam cuaca yang dingin. Sekali, makan halfway dah tak larat, nak buang sayang, maheiii wooo.. Buat kijip2 mata, kembang2 idung, senget2 bibir ..terus my better half mengalah dan ngabiskan kacang yang ada setengah cawan kertas tu. besar betul compartment my better half boleh simpan 1.5 cawan kertas of kacang.

Masa tengah cuba mengabiskan kacang2 tu, di Oxford Street hujan tapi ala2 semburan bersin2 manja lah tapi tak busuk..hehe. Bukan macam renyai2 kita.. So macam rasa kena spray2 gitu. I pun tak tau apa motip my better half ajak I berdiri terconggok sambil mulut mengunyap kacang kat depan one of the mall. Yang lagi aneh, tiap kali dia nampak orang agak ala macam melayu, dengan confident dia ingat itu Malaysian and he will smiled, bagi salam and cakap "Apa kabar?" Hahaha dah macam ADUN!! Actually my better half tu kalau pi jalan keluar dari Malaysia memang macam tu dah macam jejak sedara mara..

Pastu dah abis mengunyap..kami pi Selfridges, one of the oldest shopping centre in London. Ingat lagi one funny moment when we first nak pi situ, my better half kept on asking nak makan sandwiches apa? I felt so pelik lah..so I tanya mana you tau kat sini ada sandwiches? And Halal ke? He gave a puzzled look and told me, your brother tadi cakap meh cari sandwiches? I terus gelak, rupanya silap pendengaran...




Tak beli apa pun, kalau adapun beli barang kenit2.. Mood shopping tak mai lagi..amboii mood shopping kata ko..haha verangan tak kena bayor so maafkan lah ye..

Pastu kami pi plak Mark & Spencer..to be honest, I rasa shopping mall kat sini memang mengekalkan konsep environment 70's kot..macamana I nampak masa I datang in 90's.. Sama je in 2012.

Other than that kami pi H & M and others..jalan2 sampai nearly Maghrib, I think around 4 pm.

Truthfully, macam2 barang yang boleh buat surirumah, surikerja, belumsuri hilang ingatan..sebab best gilerrrrr..tapi bila buat conversion macam gilerr tu lebeyy sikit..huhuhu..


....to be continued.. (Entri akan datang I ceita tentang I naik bot ye)


4 comments:

Aidah Othman said...

M & S kat sana lagi mahal ke dari kat sini, na. Tapi kalau mahal pun baloi kot sebab dia punya undergarments semua made in uk kot. Kat sini dah made in sri lanka, tak berapa selesa macam dulu.
Nanti citer lagi ya, i tunggu.

zard said...

@Aidah

Actually kat sana murah skit... katakan kat sini satu knitted blouse harga RM350 tapi the same blouse kat M&S London, cost around £55 (masa i pegi conversion was £1 = RM5.2) tapi all depends on conversion rates. Tapi ada plak ckp you tak campur dengan tix kapai terbang, accomodation ..aiyoo kalo itu maciam banyak susah lah woo.. Made from where tu sama je Aidah..kat London pun gitu. Cuma ada certain product tak mai kat sini lah macam bra utk org yg kena prosthesis breast..kat sana ada and cekci2.. Hehe

Nnt I amik mood..I sambung ok..

Dinas Aldi said...

Dok perah2 otak bayangkan kacang sadur gula panas2 tu..nyam nyam..

Nanti cerita lagi na, cek tak pernah sampai London, tumpang seronok baca cerita orang saja.

zard said...

@Dinas

Memula makan memanglah sedap sgt, pejam2 mata..lama lenguh eh rahang..

Tak pernah sampai bukan takan sampai.. In shaa Allah Dinas akan sampai juga nanti. It's either sooner or later. But your photos will be kababoom lah..ahh me so jealous..hehe