Wednesday, November 27, 2013

Annie - Part 1

Last Friday, we had to rushed Annie to AMC, Emergency sebab I noticed dia terbaring sahaja dalam sangkar.  Truthfully, kami tak sangka Annie juga salah satu kucing kami yang pregnant, until hari Khamis 21/11/2013, ketika kami check sangkarnya, Annie telah melahir kan dua ekor anak, malangnya kedua-dua anak Annie tersebut telah meninggal dunia.  Melihat keadaan Annie, kami saspek ada lagi anak-anak Annie yang masih dalam proses untuk dilahirkan.  Maka we decided to leave Annie alone, so she could deliver all her babies. 

To our surprised, bila kami checked on her pada hari Jumaat yang lepas, Annie tak melahirkan tapi nampak she's a bit quiet and bila i checked her bottoms, banyak lendir merah keluar and the smell very hanyir.. tanpa berlengah-lengah lagi, I siapkan carrier lined with patient's bed pad and placed her gently on it.  

Dengan bulu yang agak meriah.. sapa ler sangka Annie mengandung.. 
Sesampai kami di AMC, kami terdengar tangisan dari salah seorang ahli keluarga patient (berbangsa tionghua), sayunya hati..mungkin kesayangan nya tak dapat diselamatkan..  Sementara my better-half daftarkan kemasukkan Annie, I went in to the treatment room bersama Doctor on Call, Senior Surgeon MS. Shin (if di hospital, sekiranya pakar bedah kita panggil MS utk perempuan dan MR untuk lelaki).  Setelah diperiksa, MS. Shin dapati ada seekor anak Annie telah tersangkut di Vi jay jay Annie (MS. Shin shown me, memang nampak dua paws dah terkulai).  MS. Shin minta kami keluar, untuk beliau dan her assistant to do the manual procedure, sekiranya tak berjaya, Annie mungkin akan di operasi malam itu juga.  Dalam 10 minit, MS. Shin called us in, Alhamdullillah, anak Annie yang tersangkut itu telah berjaya dikeluarkan tapi janin tersebut telah pun meninggal more than 8 hours ago kata MS. Shin.  Bau hanyir menusuk deria bau kami, MS. Shin memberitahu, ada satu lagi fetus masih tertinggal di dalam rahim Annie dan beliau akan cuba keluarkan menerusi proses induced.  Sekiranya Annie masih tidak dapat mengeluarkan nya secara normal, maka Annie akan di bawa ke bilik bedah untuk pembedahan mengeluarkan janin yang sudah mula septic dan yang paling penting untuk menyelamatkan nyawa Annie.

Sepanjang penerangan MS. Shin, i pegang one of Annie's front paw and to my surprise she held out both her paws and pegang one of my jari.. I told her I'm so sorry with what had happened. I asked her to be strong, stronger than Tuah.. I told her that I love her so much.. Annie just looked at me .. looked direct to my eyes.. I kissed her forehead, Annie just stared at me.. 
A very shy but adorable cat, actually she still a kitten, baru 11 bulan, her 1st year birthday pada 17 Disember  nanti.
We left AMC at around 12 midnight, after Annie dah masuk ward.




Perjalanan pulang terasa kosong sangat-sangat.. Bau hanyir darah masih terbau-bau.. dalam hati terus berdoa agar Annie selamat dan kembali sihat, itu yang paling penting..

5 comments:

juls julie said...

i pegang one of Annie's front paw and to my surprise she held out both her paws and pegang one of my jari.. I told her I'm so sorry with what had happened. I asked her to be strong, stronger than Tuah.. I told her that I love her so much.. Annie just looked at me .. looked direct to my eyes.. I kissed her forehead, Annie just stared at me.. <<<---- Baca pun dah terasa sebak kat part ni..paling risau bila ade anak2 bulus yang tak sihat..mmg x leh tido dibuatnyer..

Moga Annie selamat dan dipermudahkan semuanya.. Amin

zard said...

juls julie,

memang bolak balik hati ni dibuatnya.. sayu rasa hati masa tinggalkan Annie pagi tu.. rasa mcm nak peluk lama-lama.. sayu betul hati ni..

zard said...

juls julie,

Aamiin..terima kasih atas doa juls julie.. :)

Rose Azadir said...

sedihnyer...byk2 bersabar k... Assalamualaikum…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com . Saya follow sis n kalau sudi follow la saya balik yer…

zard said...

Rose Azadir,

Alaikummussalam.. thanks for your kind words. :| in sha Allah saya dah follow Rose. thanks for dropping by.