Tuesday, March 26, 2013

Corea - part 1


at 11:45 pm on 22/2/2013, I boarded the Korean Airlines, destination, Incheon International Airport, Korea.  Misi: balik kampung boipren untuk mengembalikan ingatan dikala Winter Sonata (cewahh).  tempoh penerbangan adalah kurang lebih 6 jam.  tiada apa yang istimewa masa kat dalam perut kapalterbang, kecuali perut sendiri berdondang sayang.  ingatkan flight ke Korea ada ler di bagi nya supper, rupanya idok, supper tak ada menyapa pun tidak.  apa lagi lelapkan mata ler sambil dengar lagu-lagu Korea (amik feel).  

at around 6 am something (lupa lah time tiba..tibai je lah), i arrived safely kat Incheon International Airport. everything went smoothly dibahagian immigresen.  terus menuju ke bahagian pengambilan bagasi.
Semasa nak keluar melepasi pihak kastam, mata ni tertumpu pada signage ni.. AED.  prihatin sungguh mereka ni.  KLIA, LCCT kalau tak ada, please take note, penting ni.

Lepak sebentar sementara menunggu Pemandu Pelancong tiba.. cemana gak ler rupanya ya.. 


Semasa menunggu tu, mata ni terpandang these three Korean flight attendants, aduhai kurus nya sepesen je .. masa tu semangat je balik Malaysia nanti nak usaha giat shed the excessive weight ... tapi macam biasa gymnasium angan ku musnah..haha.. motivasi tinggal motivasi.. cehh..

On my way to the vehicle, nampak lah the colours of winter.  lots of brown and whites.  since i was there nearly end of feb, snow dah jaranggg sangat turun, tapi snow masih ada yang mostly either nak cair or keras jadi ais.  yang menariknya banyak batang pepohon di balut dengan anyaman jerami, even the grasses di tutup dengan kepingan anyaman jerami, to avoid the coldness (agaknya lah)

Setelah duduk dan tali pinggang keledar dipasang, berangkat lah ke suatu tempat yang penting.. di jalanraya kereta dah mula banyak, yang pasti Korea amat menghargai kenderaan buatan negara mereka sendiri, seperti Hyundai, Ssangyong, KIA .. (itu je yang i tau..haha..my bad) 
Ini lah pemandu pelancong nya.. Shin Jeong Cheol, panggilan pendek adalah JC ataupun Opa = abang in Hangul.  he is a funny guy, knows about the Korean history very well.  Kamsa hamida Opa.

First place yang I sampai adalah tempat 'mengendap' Korea Utara.  dari tempat ni, memang lah tak jauh sangat, sebab cuma dipisahkan oleh sebatang sungai.  siapa2 yang daring boleh lah berenang je merentasi sungai tu pi Korea Utara, tapi kalau kena tembak, pepandai lah mengelak.. 
opss bayang siapa kah itu?
sayangnya kalau North Korea declare perang.. 
"aiks mana murid2 ni tak masuk kelas lagi.. nak kena ketuk ketampi ni" (ini adalah replika bilik darjah di sekolah-sekolah di Korea Utara.
Pokok kebanyakkan togel.. but the weather masa tu best yang tak best angin.. arghh.. sejukkk..

Apakah 'sidia' akan ingat? apakah? apakah?
I really respect my tour guide ni lah, beriya dia tunjukkan kami masjid besar yang terletak di Itaewon.  siap cakap, nanti boleh perform your prayer kat sini ya..  
Mari lah menuju kejayaan, Masjid Besar Seoul di Itaewon , yang slack nya ambil wudhuk jauh gak..pastu kena panjat tangga tu ..lelaki kat 1st floor, wanita di 3rd floor.. 
Sekarang menuju ke arah mencari rezeki untuk mengalas perut.. 
One of my favourite Halal restaurant - Foreign Restaurant.  Menyediakan makanan  Pakistan .  Salad kat sini sedap.

Selepas makan, perut pun dah kenyang, misi kita diteruskan ke sekolah membuat kimchi!  secara jujur, dulu bila tenguk cerita Korea, bila part mereka makan kimchi adoiii kembang-kembang tekak ni.  bila lihat cara pembuatannya secara live, homaiiii i was totally wrong.  cara pembuatannya bersih..dan yang paling penting menggunakan bahan-bahan yang halal.    yang bestnya i was given the opportunity to prepare one..  

oleh sebab pakar pembuat Kimchi ni tak reti cakap omputih, maka JC kena lah translate kan .. tak sempat nak salin the recipe, tapi yang I ingat ada serbuk cili dan serbuk ginseng.. itu je..haha.. again, my bad.
Jangan tak tau, selain ada bahan-bahan tertentu untuk perapan, cara nak mengulung Kimchi ni pun harus ada style ya.. masa tenguk senang je..bila nak buat ..terkial-kial juga lah.. hehe..

".. spread the cabbage into two portion.. "beriya JC menerangkan kat kami.
buat perapan ok lagi.. bila part nak melipat mengulung Kimchi.. adoiii sukar gak... sempat gak lah i berpeluh suam-suam.. hehe.. akhirnya..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
taraaa..!!! JC cakap my Kimchi comel je.. (uihh terus terasa nak apply for Korean PR..cesss perasan) hahah.. 


verdict tentang rasa, i don't really fancy it.. masinnn nauuu.. tapi boleh lah makan kalau dah tak ada benda nak dibuat lauk.. redha je lah..hehe


to be continued.. 


Anugerah Terindah

Last week ada satu pekara yang mengembirakan telah berlaku ketika I sampai di rumah.  sewaktu pintu pagar dibuka..taraaaa.. terlihat my kucing spy Zorro sedang lepak bagus punya kat bawah porch.

semasa tengah beramah mesra tanya kabar Zorro, I heard a soft meow.. wahh rupanya itu adalah sapaan dari another my kucing spy iaitu Bruno.. aisayy ini sudah macam pakcik menang moto!!! 

perhaps to others, apa lah yang bestnya ea..abih2 kucing2 ni nanti di spray2 nya lah kawasan rumah habis hancing..  itu others.. yes bengkek gak hati bila mereka berlumba spray perfume percuma tu.. tapi my feeling of happiness, seronok melebihi dari rasa negative yang lain.  dalam hati bersyukur kepada Allah sebab let the scene happened..suka tak terucap.

dalam suka2 tu, berdoalah juga jangan budak berdua ni buka bunga silat ke? silat pulut ke? ahhh baru lah bertatoo plak my badan..huhuhu..  since rasa overwhelm maka dengan besar hati belanja mereka berdua makan ayam rebus kesukaan ramai.. anak dara yang dalam kandang tu apa lagi.. berkeriau lah.. "abang Bruno, abang  Zorro.. we lap youuuu ..ayam tu bak sikit!!" 


Zorro: Na, hari ni *nom..nom..nom..gulp* banyak keje kat opis?
Na: "banyak lah juga, makan aje lah Zorro, mulut penuh pun nak cakap gak ke?"
Bruno: Sedap betul makan ayam rebus waktu hujan turun deras.. *nom..nom..nom*
Na: "lepas makan nanti jangan lupa basuh pinggan tu ya.."
Bruno & Zorro: Errrrr... 
to be honest this is a very rare sight..sebab these two bapak kucing adalah 'Taiko' yang paling ditakuti oleh kucing2 lain di kawasan perumahan kami kecuali my cats sebab my cats semua indoors, so apa mereka heran sebab these two Abang Besar tak boleh nak usik mereka.. hiuhiuhiuhiu..

Monday, March 25, 2013

Pesanan dari Baby buat Chew


kelmarin Na ada ceita yang Chew dari wilayah ~ShomeyShayang~ tak berapa sihat.  sampai kena warded sebab buang air kecil tak lawas.  kesian Chew.  

Chew kena rajin2 makan ubat dengar cakap kakak occay.. minum byk air kosong sebab sekarang cuaca bahang lah.. ..psstt..psstt..Kakak Anis, cantik tak? Baby pakai product yang Kakak pakai tu C360 turrrr...keh keh keh..
sebab bila Chew sakit Baby sure tak lena tidur.. 
mesti hati Baby jadi tak keruan..
jika lelap pun mesti terigau-igau risaukan keadaan Chew di sana...
Baby: "Na apa lah agaknya ceita Chew hari ni ya?
Na: "Entah lah Baby..moga2 makin sihat lah hendaknya..in shaa Allah"
Baby akan sentiasa doakan Chew serta kawan-kawan semua di wilayah ShomeyShayang sihat selalu..aaminn.


Blog ni pun kena gak ke??

ni apa sapa punya kerja lah ni..


Search Keywords

EntryPageviews
cerita 18sx.mr
1



katuk jari jemari tu baru tau.. isk isk isk..




Kami dah ada nama..


my purrlings yang sudah berusia 3 bulan pada17/3 dan akan masuk 3 bulan pada 27/3 ini, alhamdullillah sudah bernama.. adoii nak namakan mereka ni pun satu keje gak.. tapi tak apa   I redha...hehehe..

ready?.. meh kita mula berkenalan..

Smithy - male
Dipo - male
Reese - female
Annie - female
Tuah - male
Nadim - male
Lily - female
ChloƩ - female

now waiting to send them to vet for vaccination and deworming.. heh heh heh heh..

"pweesh be nice to all Allah's tweecher, they need your wuv and care, tentiu, tee you again.."


Yang Namanya Tuah

Ingat lagi my kitten yang jatuh sakit dibulan Januari yang lalu.  yang terus diberi nama Tuah.  tak ingat ea.. tak apa.. meh kita refresh balik .. 

ni masa masih belum bernama lagi, baru saja cecah sebulan lebih.. tengah lasak ya amat.. he is the last child amongst his siblings.. a survivor .. knp? haa pi semak balik my previous entry.. hehe.. 
Tiap kali view this photo, my heart breaks, masa ni Tuah tengah sakit sangat sebab tertelan benda asing.. airmata tak usah cerita lah.. merambu je tiap kali kenang kan dia yang di admit di hospital.. mmg dugaan betul.. 
Pada jam 11 pagi di hari umat Islam meraikan Maulidur Rasul, Tuah di 'discharged' kan dari Hospital.  Subhanallah, masa tu kat hati ni tak putus ucap kan rasa syukur.. tapi Tuah masih perlukan perhatian for few days..  Alhamdullillah, masa tu I took leave on Friday so dapatlah jaga Tuah selama 5 days 4 nights.
Starting from 24 Jan 2013, Tuah stayed with us as roomies, sebab senang nak bagi ubat  and force feed dia until he gain his strength sebelum Tuah tinggal kembali bersama-sama his other siblings.  Kandang kecil kami tukarkan sebagai ala-ala baby cot, untuk elak Tuah kesunyian, lil Monkey sebagai peneman.
Uihhh Tuah ni boleh tahan kuat nangis.. nasib baik hari pertama je dia bangun menangis jam 3 pagi sebab nak susu.. after that first day tu he will woke up around 5 am nangis minta nak menyusu.. ok lah bangun lepas beri susu boleh tunggu untuk solat subuh..alhamdullillah.. 
Tuah tengah napping.. 
Bila tiba masa untuk kemas tempat kucing2 yang lain serta kandang ibu dan adik2 Tuah, Tuah kami bawa untuk minum susu ibunya Chomel, biar cepat sembuh, sihat dan cergas kembali selain dari minum susu formula untuk kitten.  
If Tuah tak sakit, he will be bigger than this batch, ini adalah sibs satu bapa lain mak... 
Setelah Tuah sihat sepenuhnya, he and his other sibs telah di enroll ed kan masuk nursery school..  hehehe..
Tuah di kala waktu rehat semasa di sekolah nursery. 
Adakala Tuah dan his sibs goes to night nursery school.. masa ni tengah belajar tentang astronomy.. hahaha..
Tuah selepas menjamu selera .. 
Tuah is getting ready for his visit to the clinic untuk his first shot of vaccine (1st booster) + deworm
Foto yang diambil malam semalam.. he has gained a few grams, kalau angkat pun dah tak rasa tulang lagi.. dah mula nakal and tak dengar kata..tapi setiap kali I panggil mesti dia yang berkejar duduk depan cage, samada tak sabar nak pi nursery school or rindu kat I.. hopefully the latter lah..hahah.. 
Kepada yang pernah dan masih mendoakan kesejahteraan Tuah,  semuga Allah yang membalas jasa baik kalian.  In shaa Allah.. aaminn. muah muah muah.. hugs ketat2