Monday, March 25, 2013

Yang Namanya Tuah

Ingat lagi my kitten yang jatuh sakit dibulan Januari yang lalu.  yang terus diberi nama Tuah.  tak ingat ea.. tak apa.. meh kita refresh balik .. 

ni masa masih belum bernama lagi, baru saja cecah sebulan lebih.. tengah lasak ya amat.. he is the last child amongst his siblings.. a survivor .. knp? haa pi semak balik my previous entry.. hehe.. 
Tiap kali view this photo, my heart breaks, masa ni Tuah tengah sakit sangat sebab tertelan benda asing.. airmata tak usah cerita lah.. merambu je tiap kali kenang kan dia yang di admit di hospital.. mmg dugaan betul.. 
Pada jam 11 pagi di hari umat Islam meraikan Maulidur Rasul, Tuah di 'discharged' kan dari Hospital.  Subhanallah, masa tu kat hati ni tak putus ucap kan rasa syukur.. tapi Tuah masih perlukan perhatian for few days..  Alhamdullillah, masa tu I took leave on Friday so dapatlah jaga Tuah selama 5 days 4 nights.
Starting from 24 Jan 2013, Tuah stayed with us as roomies, sebab senang nak bagi ubat  and force feed dia until he gain his strength sebelum Tuah tinggal kembali bersama-sama his other siblings.  Kandang kecil kami tukarkan sebagai ala-ala baby cot, untuk elak Tuah kesunyian, lil Monkey sebagai peneman.
Uihhh Tuah ni boleh tahan kuat nangis.. nasib baik hari pertama je dia bangun menangis jam 3 pagi sebab nak susu.. after that first day tu he will woke up around 5 am nangis minta nak menyusu.. ok lah bangun lepas beri susu boleh tunggu untuk solat subuh..alhamdullillah.. 
Tuah tengah napping.. 
Bila tiba masa untuk kemas tempat kucing2 yang lain serta kandang ibu dan adik2 Tuah, Tuah kami bawa untuk minum susu ibunya Chomel, biar cepat sembuh, sihat dan cergas kembali selain dari minum susu formula untuk kitten.  
If Tuah tak sakit, he will be bigger than this batch, ini adalah sibs satu bapa lain mak... 
Setelah Tuah sihat sepenuhnya, he and his other sibs telah di enroll ed kan masuk nursery school..  hehehe..
Tuah di kala waktu rehat semasa di sekolah nursery. 
Adakala Tuah dan his sibs goes to night nursery school.. masa ni tengah belajar tentang astronomy.. hahaha..
Tuah selepas menjamu selera .. 
Tuah is getting ready for his visit to the clinic untuk his first shot of vaccine (1st booster) + deworm
Foto yang diambil malam semalam.. he has gained a few grams, kalau angkat pun dah tak rasa tulang lagi.. dah mula nakal and tak dengar kata..tapi setiap kali I panggil mesti dia yang berkejar duduk depan cage, samada tak sabar nak pi nursery school or rindu kat I.. hopefully the latter lah..hahah.. 
Kepada yang pernah dan masih mendoakan kesejahteraan Tuah,  semuga Allah yang membalas jasa baik kalian.  In shaa Allah.. aaminn. muah muah muah.. hugs ketat2 


4 comments:

Dinas Aldi said...

Tuah keep on growing & semoga sihat2 selalu, okeh! Makin comei dah dia :)

zard said...

Tuah: tenkiu tatak Dinas.. macih doakan Tuah.. tatak Dinas pun stay tomei tutak yaaa.. muahh!

http://wonderfurrworld.blogspot.com/ said...

tuah sangat2 emsem..
semoga dia cepat2 sembuh.. ;)

zard said...

@wonderfurrworld, alhamdullillah dah sihat and his weight pun dah naik plus makin tak dengar kata. Thanks for the doa, dik.