Thursday, November 28, 2013

Annie -Part 2

Pada pagi Sabtu, 21/11/2013, at around 9 am, I received a call from AMC, I was hoping for a good news, masa nak jawab telefon, sempat doa dan baca bismillah banyak-banyak agar bukan bad news yang mereka ingin sampaikan.  "Hi, this is MS. Shin, Annie's doctor, I'm sorry to inform you that Annie's unable to deliver the fetus after we have induced her, thus we are preparing her for immediate surgery, hence I'm asking your consent to proceed", tutur MS. Shin melalui talian.  Tanpa paksaan, airmata menitis deras, lidah jadi kelu, the only words that I could utter "MS. Shin, please save Annie.. please".  I boleh dengar suara MS. Shin seperti dalam dilema bila dia menjawab, "We will try our best".  Dalam hati I prayed and prayed so hard, "Ya Allah, jangan pisahkan kami.. berikan lah hambamu ini peluang untuk bersama-sama dengan Annie.  Kasihani lah kami Ya Rahman" mungkin pada orang lain, it's too much sampai nak berdoa begitu untuk pet/binatang peliharaan.  To me Annie dan my other purrlings they are not my pets.. my better-half and I never regards Annie and the rest of my cats as PETS.. to us they are our immediate FAMILY.  Well, even my mother never agrees in this.

At around 12 something, I received a call from AMC, masa tu rasa macam tak mau angkat langsung.. but deep inside my heart was saying, serah pada Allah SWT, tak sapa lagi boleh tolong kecuali DIA. "Hello, this is MR. Nathan, the Senior Surgeon that attended to Annie's case with MS. Shin, we have taken out the fetus, unfortunately , the fetus has turned septic, hence we have to remove Annie's uterus.  We have put Annie on a strong antibiotic as we fear for infection, we did not anes as we do not want to stress her.  We only use gas. Annie now resting in the ward, a bit weak but she is seems ok"  

I could feel, masa Vet to terang pada I, my breathing stopped tiba-tiba .. it started to breath bila I tanya, "Is my Annie okay?" MR. Nathan, jawab,"Yes, your Annie is fine and you may visit her tonight."  

Soon after I disconnect the call, I terus buat sujud syukur, masa tu airmata jangan ucap, memang banjir.. I hope Annie tau how much I love her.. Ya Rahim, hanya padaMU hambaMU yang sering khilaf ini dapat bergantung harap, sihatkan lah kembali Annie dan lindungi lah semua kesayangan ku Ya Rahman.

At 6:30pm, kami bertolak dari rumah menuju ke AMC.  Setiba di sana, we were taken to the ward, Annie sedang tidur, MS. Shin juga ada di situ, beliau memberitahu, "Annie is resting now but she did woke up a moment ago, but we gave her medication so that she could rest longer, but her progress report shown a very good sign, she did not develop any fever or any symptoms of major or minor infection.. perhaps if she is okay by tomorrow she go home".  "MS. Shin, if she is okay, can she still be in the hospital until next Saturday, as both of us are working, it is better for her to have someone around, as for the bill, we will pay for the top up." I merayu.  MS. Shin senyum and said, "ok.. not to worry."  Cepat sembuh Annie sayang..

foto lama, masa tu Annie kena sakit mata.. 
Pada hari Ahad 22/11/2013, kami ziarah Annie pada jam 10:30 pagi, Annie dah sedar tapi masih terbaring, nurse di AMC beritahu mereka agak rungsing sebab Annie tidak berbunyi pun.  I told them, Annie memang pendiam and not too active pun.. maknanya tak lah lasak macam Hideki tu..  Lega hati tenguk Annie dah sedar.  Sebelum pulang, I promised to Annie, "Na pulang dulu, esok hari senin lepas kerja Na datang lagi ok.. Annie rehat ya, cepat sembuh ya sayang."  Seperti nampak mata Annie berkaca macam nak menangis.. hmm can a cat cry?

Hari Isnin, 23/11/2013, I totally forgotten tentang janji I nak jenguk Annie due to rotten argument kat office with a self-centred staff arghhh.. I gave a call to AMC tanya kabar Annie, mereka beritahu Annie bertambah baik, dah mahu makan tapi tak banyak.

Hari Selasa 24/11/2013, I put an alert di handphone agar jangan terlupa nak jenguk Annie, Alhamdullilah dapat pergi.. Annie masa tu sedang santai dalam cage 13 sedang menung pandang luar.  I called her name, dia buat donno je.. I buka pintu cage and usap Annie, she turned and look macam menjeling seperti merajuk.. i held her front paws, Annie tolak my hand slowly.. I was so shocked.. i cuba lagi, dia tolak lagi perlahan.. Annie benar-benar merajuk.. aduhhhh.. Before i go off, I told Annie, "maafkan Na okay, semalam Na in a very bad situation sampai lupa janji, sorry ya Annie sebab mungkir.. but Na datang hari ni and in sha Allah Na datang esok lagi ya.." Annie paling muka and still tolak my hand..

Hari Rabu, 25/11/2013, after work terus pergi ke AMC, Annie sedang resting, I lifted up her kelambu and macam semalam I cuba usap her and hold her front paws, mula-mula nak merajuk lagi.. tapi bila I cakap, "see Na datang kan.. I will never abandon you Annie.. Annie kena cepat sihat.. nanti hari Sabtu, Annie boleh balik" her reaction, dia nampak relax and let me touched her paws, usap2 dia.. Alhamdullillah lega hati..

.... bersambung

2 comments:

juls julie said...

laju jer air mata cam air paip baca entry nih.. rasa diri sendiri yang berada dlm situasi ni..

nak2 pulak hari ni berada dlm situasi yg agak tegang...kene marah kat opis (actually mmg kesilapan sendiri sbb dh byk sgt yg urgent sampai terlupa nak submit something), terus buat keputusan balik umh time thari.. dah tak tahan.. dada dah rasa nak pecah, kesabaran dah rasa runtuh... pastu blk umh dpt plak berita kucing kawan (yg beberapa hari lepas beliau terpaksa mintak donation dr kwn2 utk operation) mati..

Allahuakbar....semoga semua dilindungi Allah hendaknya.....

zard said...

juls julie,

i'm sorry you feel sad when reading the entry.

Sabar ya juls, tiap yang berlaku pasti ada hikmahnya.. Aamiin to your lovely doa. moga Allah melindungi dan permudahkan segala urusan juls julie ya.. aamiin.