Tuesday, April 9, 2013

Cinta Muka Buku, 150 juta

pada 30/3/2013 bersamaan hari sabtu, keluarga kami mendapat satu lagi ahli baru, Alhamdullillah... now pi amik gitar..trenggg..trenggg..

Kita berkenalan spontan di restoran Ali Maju
Kau kena sepak dan mak bapak budak buat tak tahu
Oh oh hatiku rasa nak lutu..

Dan pabila ku lihat kau sembunyi tak menentu
Kau gelisah tak tau mana nak tuju
Oh oh sedihnya rasa itu

Bagaimana
Harus ku bantu
Ku rasa gementar tapi bahagia

Dapatkah ku
Memujuk diri mu
Yang sedang ketakutan selepas di sepakkk

*adehh.. Cukup2 lah parody lirik lagu Cinta Muka Buku ni..capekk sihh nak mikior... Hehehe*

So I nampak si kecik ni menyorok kat rak-rak botol gula-gula, kesian sangat. I hulur tangan nak belai dia. Sekali, dia pelan-pelan naik atas my tangan macam seeking for comfort.. Belasnya I tenguk. Masa I angkat si kecik tu, I terdengar mak budak yang kaki tak pernah kena sesah tu cakap (mungkin kat laki dia) "dia ambil kucing tu". Abis tu takan I nak sesama berjemaah sepak-sepak kucing tu kot..hisk.. @&%*# 

At first, my better-half cakap pelan je, "we have so many at home, dh tak ada tempat.." Tapi kat muka dia atak sinyum jugakk.. I buat muka sedih dan cakap "kesian". Then he tarik nafas panjang and suruh I tanya Mamak buat capati, takut anak kucing tu mereka yang punya. Apalagi, I tanyalah, "Mamak, ni you punya ya?" Mamak tu jawab, "tarak sapa punya..yambil lah manyak kasian.." (Sila baca sambil goyang2 kepala ala2 mamak juga).

Pagi tu juga kami bawa ke Vet yang berdekatan (the usual place yang kami pergi Vet tak ada).

The doctor sahkan the kitten is a boy, anggaran age: 4 weeks,  tak ada fleas tapi ada mites, bagi mites lotion, deworm syrup and immune booster sebab tak boleh vaksin lagi. Semasa tunggu for his turn to see the doctor, kami letak dia kat tempat makan yang klinik tu sediakan for stray cats..alahai kesiannya.. Dia makan sungguh-sungguh..kelaparan..
"grrr..grrr... angan tacau..ni taya punya.. grrr..grrrr"
"mm tedap plak..mmm eh nantuk plak..mmm mmm"
Masa dengan vet pun, the doctor gave him suku wet food. Sedih I tenguk.

Bawa pulang, si kecil tu nampak keletihan,

masa ni kuyup sebab mites lotion.. nak cantik kan.. sila bersabar ya .. 
"dah tiap ke tempat taya ni.. "
letak dia dalam baby cot yang pernah Tuah and our other kittens pernah guna.

"eeee tapau nyaaa.. nom..nom..nom.."
He slept nicely.
"lullaby and goodnight, with pink roses bedight..."

So kami siapkan minum dan a bit of wet food as kami kena pergi somewhere. Our mistake was, tak siapkan his litter box.

Aiyaaa..bila balik, si kecik ni sudah yakkk..and ada sekor cacing sudah keluar. So bersihkan lah..sembur pewangi sebab bau..adehhh

Now, si kecil dah bernama, his name is Hideki bermaksud - Splendid Opportunity!  Thanks to my sister Liza for cracking her head cari nama yang terbaik buat si kecik ni.. welcome to the family darling... muahh!!!

"tampak matam ate mutuh..tenyap..tenyap"
"yahh..yahhh... tantap iaa.. tigit..tigit.."
"tamana nak tuka tanel ni..Naaa .. tene guna emote ya?"
untuk kali ke 150 juta 
mereka tanyakan soalan poyo yang sama
"eh, kenapa masih lagi kau mahukan dia?"
"apa kau buta atau kau kurang kerja"

di 150 juta kali itu
di depan semua kau buat bodo saja
yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
sambil tersenyum kau terus ngendong aku..

"dia mungkin berkutu ataupun kurap"
"tapi dia ngiow dengar pun sedap"
"dia memang bukan dari berbaka"
"tapi dia buat aku tertawa"
"aku sayang sama dia!!"

lena kan tidur si Hideki ni lepas membuli Blackie.. hiks.hiks..hiks..


15 comments:

Iela Lullaby said...

chomel...smge mmbesar dgn sihat ye syg..

dan trima kasih jgk krena selamatkn dia dr mgsa sepakan org

~mrs azmi~ said...

Hideki comel! seronok dia ada rumah baru

zard said...

@lela Lullaby

Aaminn..moga terus sihat dan membesar dengan jayanya..

just doing a small deed, itu je yang termampu..kalau ikutkan nak je sepak both mak pak budak tu..hehe.. ecececehh macam berani..

@mrs azmi

hoho..mmg dia dah sangat2 aktif kat rumah dan lucu.. pandai ambil hati my other cats esp. Blackie.

myrozza said...

hmm... nama seiras hachiko..
sampai hati kan budak tu sepak tucen sesomel ni..

Dinas Aldi said...

Tak moyeh tahan tite baca bahasa ye yg tomel tangat tuuu! Kihkihkih!

Konpem dia akan bahagia & sihat kerana dapat belaian manja lepas ni, alhamdulillah :)

zard said...

@myrozza, i tak salahkan budak tu..mak ayah dia tu boleh dok pandang je.. aisayy akak rasa macam nak sinsing kaki suar je.. grrr

zard said...

@Dinas Aldi,

Hideki cakap, "ooo tatap matam tu plak.. tak apalah nanti tite menajuk batu tau" (this is how my niece cakap melayu adehh..)

in shaa Allah and aaminn to your doa, dik.

Nini D.. said...

cantik kaler dia kak..
nini tak sanggup nak bela ramai2.dobot sekor kat umah pon dah cukup huru-hara.

Aidah said...

Alhamdulillah. Semoga rezeki you bertambah2 lagi, zaph. Hari tu kan I pun ada encounter senario yang sama tapi ikrar sudah dibuat pada cik asben maka menangislah I dalam kete. Tak sampai hati tinggalkan sikecik yang tak de orang nak. Hanya dapat berdoa agar Allah lindungi dia dari didera.
Bestnya zaph kalau kita berjiran. I can help you take care of all the cats. Terapi rawat jiwa ni sebenarnya.

http://wonderfurrworld.blogspot.com/ said...

1- tahniah dpt family member baru yg sangat comel... Alhamdulillah ade org sudi jaga dia.. nama pun macho.. hehehe..

2- lirik tu bestt!!!! heheh

3- animal lover g mane2, klu nmpk kitten sume rasa nak bawak balik jer kan.. huhuhu :p

zard said...

@http://wonderfurrworld.blogspot.com,

1. Alhamdullillah..thanks..

2. hehehe malu ai..

3. betullah tu.. gerammm kan..

zard said...

@Aidah,
Aaminn.. thanks for the lovely d'ua.

alahai kesiannya sekecik tu..moga2 Allah sentiasa melindungi nya..tak apa Aidah Allah tahu niat you cuma tak punya kesempatan je..

uihh if you are my jiran..i lah paling yabedabedooooo!!!...

zard said...

@Nini,

Hideki cakap "macih atas pujian"

Bukan quantity dik, at least you bela satu tu pun dah make a big different to Dobot's world. lagipun you ada kewajipan yang lain yang perlu you attend to.

Cikda said...

Hideki.. wow kelaszz lah namanya tu..

jgn noty2 tau hideki..

zard said...

@Cikda,

Hideki cakap: sepeti biace, macihh..

Hideki tak noti tapi buas.. ya ampun..