Tuesday, July 9, 2013

Tetamu - Makkah

The second day, we are really tired. Solat subuh pun di bilik sahaja.. after solat kami tidur kembali .. till we woke up at around 7 am. 
Keletihan.  Kumpul tenaga 
Masa tengah-tengah siap nak pi breakfast.. kami tenguk kat tv ada siaran langsung dari Masjidil Haram.. ada pembesar Saudi mengetuai upacara membersihkan Kaabah.  I terus fikir-fikir hari special apa ya.. akhirnya baru teringat on that day adalah masuknya bulan Syaaban.  ooooo...

nampak yang berdiri dua barisan tu.. haa tu polis-polis sedang buat kawalan untuk pembesar Arab Saudi  dapat lalu dengan selesa hingga ke Kaabah. (foto ini diambil dari jendela kamar penginapan kami..)
Sesudah breakfast, kami bersiar-siar sebentar di Mall yang berdekatan.. lepas tu pulang untuk siap-siap ke Masjidil Haram, solat Zuhur, selepas solat Zuhur kembali ke hotel untuk makan tengahari. Sekitar jam 3 petang kami kembali ke Masjidil Haram untuk solat Asar.  

Ukiran yang cantik di dalam Masjidil Haram.
Bulatan di tengah-tengah yg warna keemasan itu adalah speaker di dalam Masjidil Haram
Di tiang-tiang Masjidil Haram ada lubang2 kecil yang ditebuk untuk pengaliran hawa dingin 
Rak-rak tembaga keemasaan untuk menyimpan kitab suci Al-Quran.  Al-Quran yang ada boleh digunakan sebagai bacaan oleh sesiapa sahaja di situ.
Di waktu Maghrib, dengan izin Allah S.W.T.  I met with this two lovely ladies.  They're from Algeria.. memula susah gak nak converse, sebab I cakap bahasa inggeris, tapi anak dia cakap mereka tak faham.. Sekali Allah bagi ilham, I teringat kalau tak silap Algerian boleh berbahasa Perancis.  So dengan confident nya I pun cuba lah cakap dalam bahasa Perancis yang sangat lah karatttttt... huhuhu Alhamdullillah faham.. if not.. kena cuba berinteraksi guna sign language lah gamaknya.. 

Yang depan tu ibu pada pada yang senyum di belakang..nama beliau adalah Aishah dan anaknya  bernama Sabrina 
Selepas solat Isyak, we went to the front to join the my better-half and my dad.  My better-half shown me the view from the 1st floor (lupa kami sering solat di tingkat satu) Masya Allah, it's so grand.. tak terucap, I don't know how others felt, if the first time I looked at Kaabah in such an awe.. amaze.. *nangis* kali ini hati tetap rasa bercampur baur, airmata tak usah ucap, memang mengalir dengan sendirinya.. melihat ramai umat Muhammad saw bersungguh menunai kan tawaf...perasaaan tak terucap dengan kata-kata.. 

Pemandangan dari tingkat satu
Alhamdullillah Ya Allah, kerana memilih serta menjemput kami sebagai tetamu  Mu Ya Rahman

Subhana Allah walhamdullillah wala illahailallah, Allahu Akbar..
Hanya dengan memandang Kaabah sahaja kita telah dijanjikan pahala.. Allahu Akbar.. *nangis*

para jemaah di setiap sudut Masjidil Haram
Oleh kerana subuh is around 4 something in Makkah and kami nak solat di Masjidil Haram maka kami harus siap-siap berada di sana sekitar jam 3:30 pagi.. so apa lagi.. pulang lah ke tempat istirehat hingga esok pagi.. 

Melangkah pulang tapi esok pagi-pagi sebelum azan subuh kami  ke sini lagi Ya Rahim

...bersambung2 comments:

Aidah said...

Allahuakbar. Seronoknyalah. I tengok kaabah dalam mimpi pun dah nangis. Inikan pulak U yang dapat tengok depan mata.

zard said...

Aidah,

mmg sayu tiap kali tenguk kaabah, airmata mmg mudah tumpah.. terlalu banyak dosa hingga jadi malu pada Maha Pencipta. terasa diri ni kecikkk sangat rasa dekat sangattt.. In sha Allah ur invitation to be Allah S.W.T. guess will be sooner than you expected. Aaminn.