Thursday, July 3, 2014

Jon-Jon

jon-jon was born on 29/10/13, mulanya dia bertiga beradik, malangnya satu dari adik-beradik jon-jon tiada rezeki untuk meneruskan hidup bersama kami, maka tinggallah jon-jon dengan saudaranya yang kami beri nama patchi bustamam.

jon-jon membesar dengan sihat. seperti kittens kami yang lain, dia adalah sangat cergas, berlari kesana sini, comel dan lincah. 

malang tak berbau, tanpa ada sebarang notis, pada malam 3 ramadhan 1435 bersamaan 1/7/2014, ketika kami ketempat kucing-kucing kami untuk tujuan mengemas serta membersihkan litterbox mereka, my better-half ternampak jon-jon sedang terbaring lesu bersama lelehan darah bercampur air liur keluar dari badannya.  "na, jon-jon!" hanya itu saja yang terucap.. i rushed to the said area.. my heart stopped when i see my 'son' lying there helplessly "ya ALLAH, apa dah jadi ni.. "only that i could utter.. slowly i picked him up scared of any broken bones.. jon-jon mengerang perlahan.. dan i laid him on top of the washing machine. i checked his heart beat.. it was beating very fast.. di bibir tak putus berdoa agar ALLAH SWT panjangkan usia jon-jon.  i hugged his little body gently, to let him know he is not alone, i will always be there for him.. 2 kali jon-jon menoleh to looked at my face, gently i whispered to him, "jon-jon, mesti kuat ya, kejap je kita pegi hospital ok.. kuat ya nak".  airmata turun sederas sungai selepas hujan yang lebat..tiba-tiba.. jon-jon seperti kejang.. ketika itu mata tertoleh kearah perutnya, berombak kencang..and i know my baby can't make it.. i put my face closely towards his, and whisper to his ears "ALLAH..ALLAH..ALLAH" hanya dengan niat biar lah sakratulmaut be gentled with my little baby.. ALLAH MAHA MENDENGAR DAN MENGASIHANI.. my wished was granted.. i see my little darling jon-jon breathe out his very last breath gently.. selepas itu segala nya seperti terhenti.. masa itulah i tahu jon-jon telah kembali kepada YANG ESA, YANG MAHA PENCIPTA segala yang berada dibumi mahupun dilangit.. 

Ya RAB, ampunkan segala salah silap ku
jika ada kekurangan dalam menjaga
makhluk indah ciptaan mu ini..
Ya RAHMAN sesungguhnya ku bersyukur atas kurniaan MU
Jon-Jon, maafkan Na jika 
hati kecil mu pernah tercalar
jika Na kurang perhatian
jika Na kurang tumpuan
tapi percayalah setiap dari kamu semua
punya hak, punya ruang di dalam 
kasih dan sayang Na
dalam hati Na..
moga ada izin dari NYA untuk kita bertemu lagi 
buah hati Na
Jon-Jon

my lil baby - Jon-Jon
Jon-Jon di belakang sekali
walaupun tak selalu bertemu tapi Jon-Jon tetap rapat dengan his only sibling
thinking of something, sayang..
my curious Jon-Jon
Jon-Jon sedang membuli Patchi Bustamam
Jon-Jon bersama Tuah
Na akan selalu ingat kat Jon-Jon tau

tidurlah arjuna beta
mimpikan yang indah saja
nanti bila kau buka mata
semua tak serupa

foto terakhir Jon-Jon pada malam yang malang itu

Na, Opie and all of your siblings love you always.
till we meet again 
rest well my dearest 
Jon-Jon
JON-JON (29/10/2013 - 01/07/2014)

2 comments:

juls julie said...

geram tgk yg siam tu... selama bela kucen ni, salah satu kucen idaman ialah Siam..sbb kaler dia yg unik tu..tak berapa nak heran sangat kalau kucing long hair pun...siam tu lebih menawan hati..heheheh

zard said...

juls julie,

yang siam tu KKU, garang tu walaupun penglihatan dia hanya sekitar 10% sahaja.. plus sebelah kaki dia tak berapa bagus.. tapi makan kuss semangat, minum pun boleh tahan.. but yayak tak mau guna litter box dah puas ajar.. dia bodo je..