Wednesday, May 28, 2014

Teja (1 March 2014 - 23 May 2014)

Teja dilahirkan pada 1 Mac 2014, anak Lily.  Teja lahir bersama-sama tiga lagi adik-beradiknya.  Tak tahulah dari mana mereka adik beradik ni telah diserang dengan kutu dan fungus, ye lah all of my purrlings adalah indoors.  Mempunyai bulu berwarna Tortoiseshell, DSH.


On 18 May, 2014, I decided to take her to the Vet sebab I tenguk dia tak berapa aktif and macam dehydrated.  Sebelum pergi tu, sempat gak suapkan few ml air zam-zam, sambil doa moga Teja kuat untuk bertahan. 

Vet beritahu, Teja telah kehilangan banyak air dari dalam badan dia and risau tenguk kutu2 yg banyak kat badan dia.  Teja terpaksa dimasukkan ke wad untuk pemantauan yang lebih terperinci.

Teja tidak menunjukkan progress yang banyak ketika berada di wad, sekali sekala sahaja dia bergerak, tapi sekiranya di suapkan makan, maka barulah Teja mahu jalan-jalan, panjat kotak.. dalam hati, tak apa Teja, just kuat semangat ya sayang...

Memandangkan tempat Teja diadmit agak jauh (di Puncak Jalil Utama), tak dapatlah kami menziarahi Teja, seperti mana yang sering kami lakukan ketika Tuah, Annie, Patchi Bustamam, Abboud dan Sox masuk hospital.  Rasa bersalah sangat-sangat.

Pada hari Khamis, 22 May 2014, Vet beritahu Teja dah ada sikit kemajuan, dah yakk, boleh makan sendiri,  tapi cacing masih tak keluar.. Alhamdullillah hanya itu yang mampu diucapkan.. moga Teja terus berjuang.

Jumaat, 4:00 ptg, ketika hati berura-ura hendak menelefon pihak Vet untuk bertanyakan progress Teja, I received a call, "kak, saya ada berita tak gembira buat kakak.." suara di sana berkata, hati terdetik "Ya RABB, kuatkan lah hati ini.. moga Teja KAU berikan rezeki untuk bersama-sama kami di dunia ini".  "Kak, maaf, Teja baru sahaja pergi tinggalkan kita, maaf ya kak". Hilang terus daya nak berkata.. cuma menzahirkan rasa redha atas ketentuan NYA.


Innalillahiwaiinahirojiun.. 
Teja, though your presence only for a short while
The love that we have shared shall remain in the deepest heart of mine

Moga ada izin dari AR RAHMAN, untuk kita bersama lagi..

Mati itu Pasti, Hidup In sha Allah
(Saifuddin ~ RAM)

2 comments:

juls julie said...

ya Allah..semoga kuat & bertabah yer..

siannyer teja...xde rezeki utk bersama2 ngan dia kan..dia dah bahagia kat sana... dia doakan mummy dia kuat..menghadapi semua cabaran..

zard said...

juls julie,

aamiin, jazakillah khairon khatira ukhti.